Mini Galloway

Oorsprong:

De Galloway stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam.

In kruisingen met andere rassen hebben nooit plaatsgevonden.

In 1879 werd het eerste Galloway stamboek opgericht

Galloway is een hoorn loos, meestal zwart behaard runderras dat oorspronkelijk uit het zuidwesten van Schotland komt.

Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers.

Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.

Kenmerken:

De Galloway is kortbenig en heeft een ruig haarkleed, dat hem 's winters in staat stelt buiten te blijven grazen en zelfs tijdens strenge kou te overleven. Het haar van de Galloway is lang en golvend en ook de oorschelpen zijn karakteristiek. Galloway-koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 120 cm en wegen 450-590 kg: stieren zijn gemiddeld 130 cm en wegen 600-900 kg.

De dieren zijn robuust en vruchtbaar.

Vaarzen zijn dekrijp op een leeftijd van 20-27 maanden, de tussen kalf tijd bedraagt 365 dagen.

De koeien, die over een sterk beschermend moederinstinct beschikken, kunnen gedurende hun leven aan 10-12 kalveren het leven schenken.

De kalveren wegen bij de geboorte 25-30 kg en zijn vitaal.

 De Galloway-runderen hebben verschillende markeringen en kleuren. De bekende kenmerken zoals de vacht, de bevleesdheid en de bijzondere vleeskwaliteit onderscheidt de Galloway van andere rassen.

De Galloways zijn van oorsprong:

  • Zwart
  • Gevlekt
  • Wit gezicht
  • Rode (Red Galloway)
  • Muisgrijze (Dun Galloway)
  • Witte (White Galloway)
  • Lakenvelder (Belted Galloway).

Hoewel de witte band een dominant erfelijke eigenschap is komen er soms zwart geboren kalveren in Belted Galloway-kuddes voor, en Belted Galloway-kalveren in Galloway-kuddes.

De "Belted Galloway" is een natuurlijk horenloos rund; de karakteristieke lakenmarkeringen zijn ook dominant

De koeien van het ras hebben een karakteristieke rundvleesstructuur. Een goed hoofd, vooral bij de stieren, wordt als belangrijk beschouwd, en de brede kruin die laag en vlak is. De neusgaten moeten wijd zijn en de ogen groot en prominent, de oren matig lang, breed, wijzend naar voren en omhoog, met een franje van lange haren. De nek moet vrij lang en goed passend in de schouders zijn. De schouders moeten fijn en recht zijn, de borst vol en diep, met de ribben goed gewelfd, de achterhand lang. De flank moet diep en vol zijn De dijen moeten diep en recht zijn, de benen kort en schoon met fijn bot, en de staart goed gepositioneerd.

De Belted Galloway heeft een prachtige winterjas, die met een dubbele laag van hard taai golvend haar uitstekende isolatie tegen de kou geeft.

De markeringen op de Belted Galloway zijn opvallend en in het oog springend, zij maken het ras direct herkenbaar. Ze hebben ook een zeer praktisch voordeel, deze markeringen maken de dieren namelijk goed zichtbaar. Dit is een belangrijke hulp bij het samendrijven van de kudde of bij het lokaliseren van nieuwe kalveren of weglopers.

Het Belted Galloway-ras wordt steeds populairder. Dit blijkt ook uit de grote diversiteit aan fokkers wereldwijd, variërend van bedrijven die zich bezig houden met het beheren van natuurgebieden tot hobbyfokkers. In Nederland zijn helaas maar een beperkt aantal fokkers actief die zowel IBR als Lepto-gecertificeerd zijn alsmede aangesloten zijn bij het stamboek/100% raszuivere Belted Galloway fokken. De Belted Galloways zijn ook populair door de kwaliteit van het vlees.